Herbeoordeling levenslange straf

Als u slachtoffer bent van een misdrijf en de dader heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen, dan was het misdrijf heel ernstig. Wilt u meer informatie over levenslange gevangenisstraffen? Dan kunt u dat hier vinden. U leest bijvoorbeeld wanneer u bericht krijgt en uw mening kunt geven.

Herbeoordeling na 28 jaar 

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft gezegd dat elke veroordeelde een echte kans moet hebben om ooit vrij te komen, ook als ze levenslang hebben gekregen. De Hoge Raad vindt ook dat er een mogelijkheid moet zijn om de levenslange straf opnieuw te bekijken.

In Nederland kijken we na 28 jaar opnieuw naar elke levenslange straf. Dit betekent niet altijd dat iemand dan vrijkomt; soms blijft hij toch levenslang in de gevangenis. De onderzoeken hiervoor beginnen 6 jaar voordat er misschien een einde komt aan de straf.

Herbeoordeling bestaat uit twee fasen: eerst wordt gekeken of de veroordeelde mag beginnen met re-integreren (weer wennen aan het normale leven). Daarna wordt beoordeeld of hij gratie kan krijgen (vrijgelaten worden).

Wel of niet re-integreren     

Re-integreren betekent dat iemand mag werken aan het voorbereiden op het einde van zijn straf, bijvoorbeeld door cursussen te volgen of verlof te krijgen om tijdelijk buiten de gevangenis te zijn.

Het Adviescollege Levenslanggestraften (ACL) onderzoekt na 25 jaar detentie of iemand geschikt is om weer langzaam terug te keren in de maatschappij.

Het ACL doet onderzoek naar:

• de kans op herhaling van crimineel gedrag,
• de delictgevaarlijkheid van deze veroordeelde,
• het gedrag en ontwikkelingen van deze veroordeelde tijdens de gevangenisstraf,
• de impact op slachtoffers en nabestaanden en in de sleutel daarvan de vergelding.

Zie ook: Besluit Adviescollege levenslanggestraften

Bij deze beoordeling kunnen de belangen van slachtoffers en nabestaanden meewegen. Hun belangen worden meegenomen in het onderzoek door Slachtofferhulp Nederland.

Het ACL geeft advies aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, die hierover beslist.

Als iemand mag re-integreren, krijgen slachtoffers en nabestaanden daarover bericht van het Slachtoffer Informatiepunt van het CJIB.

Beschermingsbehoefte bij verlof 

Als iemand verlof krijgt tijdens re-integratie, kunnen er voorwaarden gelden, bijvoorbeeld om te voorkomen dat slachtoffers de gestrafte tegenkomen. Het Slachtoffer Informatiepunt vraagt slachtoffers welke bescherming zij willen en geeft deze wens door. Bij een verlofbesluit wordt met die wens rekening mee gehouden en kunnen voorwaarden worden opgelegd.

Geen re-integratie? 

Als iemand na 25 jaar geen toestemming krijgt om te re-integreren, blijft ACL onderzoeken of hij later wel geschikt is voor re-integratie. ACL brengt hiervoor nieuwe adviezen uit aan de staatssecretaris.

Gratie 

Na 28 jaar beslist de regering of iemand gratie krijgt (vrijkomen). Hierbij gebruiken ze adviezen van rechterlijke instanties en eerdere onderzoeken van ACL. Als er gratie wordt verleend, wordt gekeken naar beschermingsbehoefte voor slachtoffers zoals een contact- of locatieverbod voor degene die vrijkomt.
 

Levenslange gevangenisstraf

Afbeelding

Een levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die rechters in Nederland kunnen geven. Deze straf is voor hele erge misdrijven zoals moord, terrorisme of een aanslag op politieke leiders of de koning.

Meer informatie over levenslange gevangenisstraf op rechtspraak.nl

Gratie of ambtshalve gratie - wat is het verschil?

Gratie betekent dat degene die de straf heeft gekregen, zelf vraagt om minder straf of geen straf meer. Deze persoon moet dus zelf een brief sturen om gratie te vragen.

Ambtshalve gratie betekent dat de regering besluit om iemand minder straf of geen straf meer te geven, zonder dat de gestrafte persoon hier zelf om vraagt. 

In beide procedures heeft het Slachtoffer Informatiepunt van het CJIB contact met de slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers, bijvoorbeeld over de behoefte aan bescherming.

 

Informatie of vragen?

Afbeelding

Bent u slachtoffer of nabestaande van een slachtoffer? En hebt u vragen over deze informatie? Of wenst u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. 

U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur via 058 253 39 70.