CJIB legt beslag op 124.000 euro aan verborgen bitcoins
De medewerker: “De veroordeelde stopte plotseling met betalen en vroeg een nieuwe betalingsregeling aan. Wij wilden weten of hij nog ergens gelden had verstopt of goederen die we in beslag kunnen nemen. Dus heb ik een iRVI aangevraagd bij iCOV.”
iCOV staat voor infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen en is een samenwerkingsverband van overheidsinstanties en toezichthouders, zoals de Belastingdienst, de FIOD en het CJIB. Onder strikte voorwaarden heeft iCOV toegang tot financiële informatie van personen en organisaties.
Beslag bij Bitvavo
“We hebben het financieel overzicht van deze veroordeelde uitgekamd. Op het eerste gezicht leek er weinig te halen, want hij kreeg een bijstandsuitkering. Maar uit de rapportage bleek dat hij net een huis had gekocht dat hij weer verhuurde. En toen we dieper gingen graven kwam naar boven dat de veroordeelde € 124.000 aan bitcoins had.
We moesten heel snel beslag laten leggen, want de dagwaarde van bitcoins kan zomaar veranderen. Ik heb de deurwaarder direct gebeld en die is meteen in de auto gestapt en heeft beslag gelegd bij Bitvavo, het platform voor handel in cryptocurrency. Zo kon de volledige ontnemingsmaatregel in één keer worden voldaan.”
Criminele geldstromen
Sinds 2024 heeft het CJIB de aanpak verstevigd om geld af te pakken van veroordeelde criminelen met het programma Criminele Geldstromen. Deze relatief kleine groep misdadigers kan er op rekenen dat CJIB werk maakt van het op alle mogelijke en toegestane manieren verstoren en stoppen van hun illegale activiteiten. Bovenstaande samenwerking is daar een prachtig voorbeeld van.